virtuaalihevonen   |   a sim game horse

A.D. Loving Prince

RHLA Quality

Rotu, sukupuoli suomalainen puoliverinen, ori
Syntymäaika 08.01.2016, ✝ 16.06.2019
Väri, säkäkorkeus ruunikko, 165cm
Rekisterinumero VH16-031-0433
Kasvattaja Oldfinion Dressage
Omistaja Shannon. (VRL-05645)
Painotus & taso yleispainotteinen, Grand Prix, Re 130cm

Prince on ihmisrakas ja sosiaalinen nuori herra, joka tulee toimeen kenen tahansa hoitajan kanssa ja jonka voi tarhata kenen kanssa tahansa, myös orien. Maastakäsin työskentelyssä Prince on yhteistyöhaluinen ja reipas. © Jannica

Jukolan talo, eteläisessä Hämeessä, seisoo erään mäen pohjoisella rinteellä, liki Toukolan kylää. Sen läheisin ym­päristö on kivinen tanner, mutta alempana alkaa pellot, joissa, ennenkuin talo oli häviöön mennyt, aaltoili teräinen vilja. Peltojen alla on niittu, apilaäyräinen, halkileikkaama monipolvisen ojan; ja runsaasti antoi se heiniä, ennenkuin joutui laitumeksi kylän karjalle. Muutoin on talolla avaria metsiä, soita ja erämaita, jotka, tämän tilustan ensimmäisen perustajan oivallisen toiminnan kautta, olivat langenneet sille osaksi jo ison jaon käydessä entisinä aikoina. Silloinpa Jukolan isäntä, pitäen enemmän huolta jälkeentulevainsa edusta kuin omasta parhaastansa, otti vastaan osaksensa kulon polttaman metsän ja sai sillä keinolla seitsemän vertaa enemmän kuin toiset naapurinsa. Mutta kaikki kulovalkean jäljet olivat jo kadonneet hänen piiristänsä ja tuuhea metsä kasvanut sijaan. - Ja tämä on niiden seitsemän veljen koto, joiden elämänvaiheita tässä nyt käyn kertoilemaan.

Veljesten nimet vanhimmasta nuorimpaan ovat: Juhani, Tuomas, Aapo, Simeoni, Timo, Lauri ja Eero. Ovat heistä Tuomas ja Aapo kaksoispari ja samoin Timo ja Lauri. Juhanin, vanhimman veljen, ikä on kaksikymmentä ja viisi vuotta, mutta Eero, nuorin heistä, on tuskin nähnyt kahdeksantoista auringon kierrosta. Ruumiin vartalo heillä on tukeva ja harteva, pituus kohtalainen, paitsi Eeron, joka vielä on kovin lyhyt. Pisin heistä kaikista on Aapo, ehkä ei suinkaan hartevin. Tämä jälkimmäinen etu ja kunnia on Tuomaan, joka oikein on kuuluisa hartioittensa levyyden tähden. Omituisuus, joka heitä kaikkia yhteisesti merkitsee, on heidän ruskea ihonsa ja kankea, hampunkarvainen tukkansa, jonka karheus etenkin Juhanilla on silmään pistävä.

Heidän isäänsä, joka oli ankaran innokas metsämies, kohtasi hänen parhaassa iässään äkisti surma, kun hän tappeli äkeän karhun kanssa. Molemmat silloin, niin metsän kontio kuin mies, löyttiin kuolleina, toinen toisensa rinnalla maaten verisellä tanterella. Pahoin oli mies haavoitettu, mutta pedonkin sekä kurkku että kylki nähtiin puukon viiltämänä ja hänen rintansa kiväärin tuiman luodin lävistämänä. Niin lopetti päivänsä roteva mies, joka oli kaatanut enemmän kuin viisikymmentä karhua. ­ Mutta näiden metsäretkiensä kautta löi hän laimin työn ja toimen talossansa, joka vähitellen, ilman esimiehen johtoa, joutui rappiolle. Eivät kyenneet hänen poikansakaan kyntöön ja kylvöön; sillä olivatpa he perineet isältänsä saman voimallisen innon metsäotusten pyyntöön. He rakentelivat satimia, loukkuja, ansaita ja teerentarhoja surmaksi linnuille ja jäniksille. Niin viettivät he poikuutensa ajat, kunnes rupesivat käsittelemään tuliluikkua ja rohkenivat lähestyä otsoa korvessa.

i. Greger 'If
swb km 165cm, ERJ-I, YLA2
ii. Heroism L
iii. Heraldik swb mrn 165cm
iie. Mimisk L swb m 162cm
ie. Glesnar Alicia
swb km 163cm, ERJ-II, YLA2
iei. Celester Fly swb km 169cm
iee. Glesnar Cissella swb hkm 157cm
e. RB First Love
kwpn rn 165cm
ei. Zazico
kwpn prn 167cm, KWPN-II, KRJ-III
eii. Harless kwpn trn 165cm
eie. Gold Marfyn kwpn rt 174cm
ee. Dazzle Rose
kwpn prn 162cm, KRJ-II
eei. Prince Dazzlin' kwpn trn 168cm
eee. Rosecatcher kwpn prn 161cm

Sukuselvitys

iii. Heraldik oli uhitteleva ja kiukkuinen ori, joka asui miltei koko ikänsä eristettynä orikarsinaan. Myös tarhaamisessa ori vaati putkitarhan, jonka vieressä ei ollut muita hevosia. Oriin agressiivisuus ei siis rajoittunut ainoastaan ihmisiin ja hoitotilanteisiin, vaan se ei myöskään tullut toimeen muiden hevosten kanssa. Siitä, mikä näin hyvästä suvusta tulevan orin sai käyttäytymään alunperin tällä tavalla ei ole tietoa, mutta Heraldikin kerrotaan aina olleen luonteeltaan vähintäänkin haastava. Osaavat hevosihmiset kuitenkin pärjäsivät orin kanssa joten kuten. Tuttu kyltti oli myöskin orin laitumella, tarhassa ja karsinanovessa riippuva kirkkaanpunainen kyltti, jossa varoitettiin häijystä luonteesta. Ratsuna orin kerrotaan kuitenkin olevan ensiluokkainen hyppääjä, joka esiintyi korkeushyppy showssa ja kilpaili isoja esteluokkia hyvällä menestyksellä. Tulinen luonne oli omiaan kilpailevan hevosen ominaisuudessa ja ori voitti miltei kaikki arvokilpailut elämänsä aikana. Heraldikia käytettiin muutama kausi siitoksessa, mutta varsojen kasvettua huomattiin valitettavasti, ettei edes erittäin kiltti tamma onnistunut tasapainottamaan jälkeläisten luonnetta, vaan ne perivät eittämättä isänsä hankalan luonteen. Kolmesta varsasta kuitenkin kasvoi näistäkin isojen luokkien hyppääjiä, jotka tienasivat ison kasan pokaaleja isänsä jalanjäljissä. Heraldik jouduttiin lopettamaan 19-vuotiaana omistajan menehdyttyä auto-onnettomuudessa. Kukaan ei ollut valmis kantamaan vastuuta näin haasteellisen orin omistuksesta. Orille tehtiin ruumiinavaus, mutta tuon ajan metodeilla ei löydetty mitään, mikä olisi selittänyt orin luonteen.

iie. Mimisk L oli luonteeltaan erittäin kiltti ja rauhallinen ja sillä kilpailtiin muutamia isompia esteluokkia siitosuran ohella. Kovin montaa kilpailua se ei kuitenkaan ehtinyt ohessa käydä, sillä tiineenä tuon kokoisten esteluokkien hyppääminen ei ollut järkevää. Ehti se kuitenkin startata viisitoista starttia, joista peräti 9 voittoa ja 3 muuta sijoitusta. Kotioloissa Mimiä kuvattiin aktiiviseksi tammaksi, joka oli kylläkin koulupuolella jopa laiska. Jälkeläisiä tammalta jäi kuusi, jotka kaikki kilpailivat esteillä, kolme niistä pärjäten arvokilpailuissa saakka. Mimi vietti eläkepäivänsä perheratsuna Tanskassa suuressa siittolassa, jossa se sai valtaosan vuodesta kuljeskella vapaana nummilla.

iei. Celester Fly oli hurmaava satumaisen valkea kimo estehevonen, joka omasi loistavan hyppytekniikan. Se venyi käärmeen tavoin vaativillekin esteille ja osasi jatkaa maastoradat loppuun jopa ilman ratsastajaa. Celester ei ollut ratsuna varmimmasta päästä, vaan vaati ajoittaisen pomppimisen vuoksi kokeneen ja tasaisen käden omaavan ratsastajan, joka ei vähästä pelästynyt. Hoitaessa ori oli kuitenkin todella kiltti ja myös lasten paijattavissa. Celester kilpaili arvokilpailuissa viiden vuoden mittaisen kauden, kunnes se kaatui liukkaalla nurmikentällä harjoituksissa loukaten selkänsä. Kilpailu-ura päättyi, mutta ori jäi viettämään omistajalleen ja kilpailijalleen eläkevuosia siitosorina. Jälkeläisiä ehti kertyä vain neljä, ennen kuin ori löytyi kesäiltana laitumeltaan kuolleena vain 15-vuotiaana. Iso ori jätti jälkensä paitsi kilpakentille myös sukutauluihin, sillä kaksi sen jälkeläisistä on maailmankuuluja estehevosia ja siitosoreja.

iee. Glesnar Cissella oli luonteeltaan hieman epävarma hevonen, joka peitti rauhattomuutensa temppuilemalla ratsain. Kokeneet ratsastajat kuitenkin pärjäsivät tamman kanssa hyvin ja ymmärsivät sitä ja erityistarpeita. Cisella oli taitava estehevonen ja se pärjäsi myös maasto-osuuksilla hyvin, koska kuunteli ratsastajaansa ja osasi säästää itseään vaativia osuuksia varten. Tammalta löytyi myös huonoja päiviä, jolloin sillä oli tapana kiertää esteet, ellei hyppääminen sattunut kiinnostamaan. Rakenteeltaan tamma ei ollut mikään parhaimmasta päästä, jonka vuoksi harmaankimolta neidiltä jäi vain muutama jälkeläinen omistajan iloksi. Eläkkeellä ollessaan sai elellä Pohjois-Ruotsissa osana suurta vapaana kulkevaa laumaa, mistä se itse asiassa kymmenkunta vuotta aiemmin oli myös itse saanut alkunsa.

eii. Harless oli komea tummanruunikko puoliveriori, joka syntyi Hollannissa, mutta toimi lähes koko ikänsä rikastuttamassa Suomen puoliverikantaa. Se palkittiin I palkinnolla kantakirjassa ja täytyy kyllä myöntää, että olen kateellinen oriin lähes täydellisestä ulkomuodosta, tuollaisen linjan, kun saisi omillekin puoliverikasvateille joskus! Harless oli tietenkin jo rakenteensa vuoksi erittäin kysytty siitosori ja jonkun verran käytössä myös Suomen ulkopuolella siirtona. Oria käytettiin siitokseen viimeisen kerran 24-vuotiaana. Sillä oli kapasiteetikas kilpailu-ura kouluratsastuksessa takana ja ori kilpaili GP luokissa. Harless on periyttänyt jälkeläistölleen paitsi täydellistä luonnetta myös hyvän suorituskykyisen kilpahevosen ominaisuuksia niin fysiikan kuin askeltenkin puolesta. Valtaosa sen jälkeläisistä on kilpaillut tai kilpailee kouluratsuina, parhaimmat GP-tasolla, kuten Zazico.

eie. Gold Marfyn on varmasti kaikille tuttu nimi este- ja kouluratsuna. Jättikokoinen tamma syntyi Suomessa, mutta muutti jo nuoruusvuosinaan Saksaan kilpailemaan, jossa se hyppäsi parhaimpina vuosinaan 140-150cm ratoja, on siis turhaa kysyä mistä Zazico on estekykynsä perinyt. Marfyn palasi Suomeen siitoskäyttöön kisauransa lopeteltuaan ja sijoittui vielä muutamissa 130cm luokissa täälläkin harrastusmielessä. Myöhemmin tamman kanssa keskityttiin pääasiassa kouluratsastukseen sen iän tuomien jalkaongelmien vuoksi. Se saikin muutaman arvokisamitalin intermediaire-luokista, mutta pääasiassa kilpaili vaativia luokkia keskinkertaisella menestyksellä. Tamma kiersi myös näyttelyjä, mutta pokaalit eivät ihan riittäneet kantakirjameriiteille asti. Sillä sanottiin kuitenkin olevan I palkinnon kantakirjatamman rakenne useissa arvosteluissa, joten en ole varma, miksi näyttelypalkinnot jäivät puutteellisiksi. Marfynilta jäi vain muutama varsa, koska sitä ei ole kantakirjattu, mutta olen kuullut huhua, että 25-vuotias tamma mahdollisesti astutettiin vielä kerran vanhuuspäivillään ja varsa olisi vielä kasvamassa kasvattajallaan, joten aika näyttää mitä siitä kasvaa.

eei. Prince Dazzlin' oli hienon uran tehnyt kenttähevonen, joka pääsi kilpailemaan lukuisissa arvokilpailuissa Euroopassa ja jopa Yhdysvalloissa! Ori omasi kaiken kukkuraksi niin upean rakenteen kuin charmantin luonteenkin, joten ei ole mikään ihme, että se keräsi katseita osakseen missä tahansa liikkuikin. Ori kiersi tietojeni mukaan leasingissä useissa maailmankuuluissa siittoloissa kilpailukausien yhteydessä ja sitä kuvataan kiltiksi oriksi, joka sai astua tammoja pääosin luomuna, mikä oli harvinaista tuohon aikaan arvokkailla kilpahevosilla tammojen potkuvaaran vuoksi. Varsoja orilta jäi eri tietojen mukaan joko 15 tai 17, joista osa on menestynyt kouluradoilla ja osa esteillä tamman painotuksesta riippuen. Niistä suuri osa kantakirjattiin vähintään II palkinnolla. Dazzlin jouduttiin lopettamaan 22-vuotiaana sen satutettua jalkansa laitumella.

eee. Rosecatcher oli luonteeltaan haastava tamma, joka ei huolinut selkäänsä ketään muuta kasvattajan lisäksi. Tämän vuoksi tamma jäi siitokseen kasvattajalleen ja voitti muutamia pieniä este- ja koululuokkia harrastepuolella. Siltä jäi kaikkiaan kahdeksan varsaa, joille Rose oli ensiluokkaisen hellä emä, vaikka ihmisiä kohtaan osasikin olla ärripurri. Rose jouduttiin lopettamaan 18-vuotiaana kroonisten jalkavaivojen vuoksi. © Jannica

Jälkeläiset

03.05.2017 t. A.D. Miss Bahama (e. Bahria)
03.10.2016 o. KHW Loving This (e. Thelma F)

Saavutukset

  Quality,Ratsuhevosten laatuarvostelu 10.02.2018, 56,667%KRJ sijoituksia 79, joista voittoja 18
16.01.2018 - Heidseck Sporthorses, GP 3/30
16.01.2018 - Heidseck Sporthorses, GP 1/30
22.01.2018 - Heidseck Sporthorses, GP 4/30
22.01.2018 - Heidseck Sporthorses, GP 3/30
26.01.2018 - Claridge Stud, GP 2/30
29.01.2018 - Claridge Stud, GP 2/30
30.01.2018 - Claridge Stud, GP 1/30
31.01.2018 Auric Dressage, Grand Prix, 2/15
01.02.2018 Cliché Baroque, GP, 5/30
02.02.2018 Cliché Baroque, GP, 3/30
05.02.2018 Cliché Baroque, GP, 3/30
13.02.2018 Cliché Baroque, GP, 3/30
ERJsijoituksia 47, joista voittoja 11
13.10.2016 Juksula, 130cm, 2/52
15.10.2016 Juksula, 130cm, 7/52
18.10.2016 Juksula, 130cm, 5/52
19.10.2016 Juksula, 130cm, 4/52
02.11.2016 Metsovaara, 130cm, 2/22
03.11.2016 Metsovaara, 130cm, 2/22
06.11.2016 Metsovaara, 130cm, 2/22
07.11.2016 Metsovaara, 130cm, 3/22
10.11.2016 Metsovaara, 130cm, 1/22
Villit näyttelyt
16.11.2016 Green Feather's Farm, söpikset, 3/17

Kouluvalmennus 30.10.2016, Allu

Olimme sopineet Jannican kanssa, että pitäisin hänellä ja hänen nuorehkolle oriillensa yksityistunnin kouluratsastuksessa. Mitään tarkempia toiveita Jannica ei ollut esittänyt tunnin suhteen - pyytänyt vain - että kävisimme läpi jotain helpohkoja perusjuttuja. Nähdessäni ensimmäisen kerran ratsukon verryttelemässä meidän maneesissamme, olin varmasti hetken verran näkemisen arvoinen hämmästyneen innostunut ilme kasvoillani. Eipä ollut Hiisiksen maneesissa tainnut ennen yhtä hienoa oria näkyä..

Vaikka Prince oli vasta nelivuotias, oli sillä jo kiitettävästi lihasmassaa, eikä oriin liikkuminenkaan pahemmalta näyttänyt. Olin suunnitellut, että kävisimme tunnin aikana läpi väistöjä ja tekisimme hieman siirtymisiä. Jannican verryteltyä Prince hyvin kaikissa askellajeissa aloin selittämään päivän tehtäviä ratsukon saadessa samalla hieman hengähtää. Tarkoitus oli aloittaa ihan vain käynnissä väistöjen tekeminen, mutta halusin tehtävään hieman haastetta, joten pyysin ratsukkoa aloittamaan väistön heti kulman jälkeen lävistäjälinjalle. Näin Jannica voisi suoristaa Pincen sopivan pätkän jälkeen, mutta hevonen joutuisi liikkumaan ilman seinän tukea. Oriille tämä ei tietenkään tuottanut juurikaan ongelmia, mitä se nyt pyrki liikkumaan takaosa hieman edellä, mutta tämänkin Jannica ehti korjata hyvin ulkopohkeella.

Ravissa Princellä oli kuulemma tehty huomattavasti vähemmän väistöjä, joka näkyi myös suorituksessa. Joka oli kyllä hieman outoa, sillä yleensä kaksitahtinen ravi on hevosille helpompi väistöaskellaji. Neuvoin Jannicaa pitämään hevosen mahdollisimman hitaassa tahdissa ja ottavan aluksi vain muutaman askeleen kerrallaan - josta seurasi välittömästi suoristus. Näitä ratsukko sai tehdä vielä hetken ja päätimme yhteistuumin lopettaa onnistuneeseen suoritukseen.

Väistöjen jälkeen Jannica sai tehdä vielä Princen kanssa muutamia ravi-laukka siirtymisiä. Näissä ei ollut mitään ongelmaa, kun Jannica itse muisti vain valmistella jokaisen oikein hyvin. Kaikenkaikkiaan Prince oli oikein sympaattinen nuori herra. Se oli koko valmennuksen erittäin yhteistyöhaluinen. Vaikka loppuun alkoikin jo väsymys viedä ja askel painaa, yritti ori silti selvästi parhaansa. Erityisesti herran eteenpäinpyrkimys oli jäänyt positiivisesti mieleeni, ehkä siksi, että normaalisti opetin päivät pitkät laiskanpulskeita opetusratsuja? Joka tapauksessa toivoin todella törmääväni tähän hevoseen vielä joskus!


Tämä on virtuaalitalli, this is a sim game stable  |  Alkuperäinen ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by Melissa & Milja  |  Kuvat © Pexels, Senna Raiski, Anniina & Ellen Sinding

Maison Estate